Filmy kapusta

Przeszukaj katalog

Zestawienie najlepszych i najpopularniejszych filmów w których występuje kapusta. Zobacz zwiastuny, oceny, oraz dowiedz się kto reżyserował i jacy aktorzy występowali w tych filmach.

Kosmici przybywają na ziemię i rozsmakowują się w kapuśniaczku, który zostaje im podany. W różny sposób starają się odwdzięczyć za wspaniałą zupę.
Cud w Mediolanie” zrealizowany trzy lata po “Złodziejach rowerów” przez duet Vittorio De SicaCesare Zavattini świadczy o odwrocie włoskiego reżysera od czystego neorealizmu. Jest tym dla De Sici, co „Noce Cabirii” dla Federico Felliniego – problemy społeczne powojennych Włoch ustępują rzeczywistości sacrum i profanum, pobożności instytucjonalnej i ludowej, mieszance pogaństwa i religii. To, co w „Złodziejach rowerów” de Sica jedynie zaznaczył na marginesie poprzez wprowadzenie postaci wróżbitki, w “Cudzie w Mediolanie” wybucha z pełną, prostoduszną siłą. Mały Totò znaleziony w zagonie kapusty, a obdarzony łaską czynienia cudów, ratuje swych przyjaciół z opresji i sprawia, że ulatują na miotłach do nieba, zostawiając za sobą pałace bogaczy, lepianki żebraków i przepych Duomo. Nakręcony w 1951 roku film de Sici został nagrodzony Złotą Palmą wraz ze szwedzkim filmem „Fröken Julie”, ekranizacją dramatu Strindberga, w którym panna z arystokratycznych sfer zakochuje się w służącym. Tym żyła Europa początku lat 50.
Dawno, dawno temu w Krainie Mrożonek mieszkała dwójka przyjaciół — Gofcia i Mochi — która bardzo chciała zostać kucharzami. Był jednak pewien problem: wszystkie ich potrawy były wykonane z lodu. Pewnego dnia nasi miłośnicy smaków mieli jednak szczęście i zostali pracownikami wesołego supermarketu. Tak zaczyna się ich gastronomiczna przygoda życia. Z pomocą nowych przyjaciół, jak właścicielka supermarketu Michelle Obama i magiczny latający wózek, który zostaje ich przewodnikiem, ruszają w wielką i wieloskładnikową podróż. Odwiedzają kuchnie, restauracje, farmy i domy z całego świata, gdzie przygotowują przeróżne potrawy z użyciem lokalnych produktów. Pomagają im znani szefowie kuchni, domorośli kucharze, dzieci oraz gwiazdy. Nasza para świeżych odkrywców zbiera więc ziemniaki w Andach w Peru, próbuje przypraw we Włoszech, przygotowuje zupę miso w Japonii i odwiedza wiele innych miejsc na kulinarnej mapie świata, przy okazji odkrywając, że każdy posiłek to okazja do zawarcia nowych znajomości. Serial o Gofci i Mochi to nowatorska propozycja dla dzieci i dorosłych, którzy lubią wspólnie gotować oraz poznawać różne kultury.


Słowa kluczowe

Proszę czekać…